articleImage
13.09.2021

Asiri tüketimin zararlarini biliyoruz ama kendimizi alisveristen de alamiyoruz!



??havucum.com’un Tüketiciyi Koruma Haftasi için gerçeklestirdigi ankete göre tüketicilerin büyük çogunlugu, fazla tüketimin dogaya zarar verdigini biliyor ancak pratikte bunun önüne geçemiyor.


Online anketlerle daha genis bir kitleye ulasarak arastirmalarin daha kisa sürede ve daha az maliyetle gerçeklesmesini saglayan havucum.com, Tüketiciyi Koruma Haftasi için gerçeklestirdigi arastirmasinin bulgularini yayinladi. Katilimcilarin yüzde 93’ü, ihtiyaçlarina göre tüketim yapiyor.


Anketin katilimcilarindan duyduklari tüketici derneklerini siralamalari istendiginde yüzde 58’lik bir kesim Tüketiciler Dernegi ve Tüketici Bilincini Gelistirme Dernegi’ni duydugunu belirtirken en düsük bilinirlige sahip dernek Tüketiciyi Koruma ve Dayanisma Birligi Dernegi oldu.


Önlem alamiyoruz

Katilimcilarin büyük bir çogunlugu, sinirsiz ve bilinçsizce yapilan tüketimin çevre üzerinde geri dönüsü olmayan bir tahribata neden oldugunun farkinda. Öte yandan bu tahribati engellemek için ihtiyaç fazlasi tüketim yapilmamasi gerektigini bildiklerini ancak kendilerinin de pratikte bunu çok fazla uygulayamadiklarini paylasiyor. Plastik yerine doga dostu, yenilenebilir kaynaklardan olan ürünlerin tercih edilmesi ve insanlarin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektigini belirtiyorlar.


Yerli mali logosunu görmek istiyoruz

Tüketicilerin yüzde 50’si, satin alinan ürünün ayipli olmasi durumunda saticinin ayipsiz bir ürünle degistirmesini isteyecegini belirtiyor. Katilimcilarin yüzde 72’si de alacaklari ürünü belirlerken Yerli Mali logosuna dikkat ediyor.


Pandemi, tüketim aliskanliklarini degistiriyor

Pandemiyle birlikte alisveris aliskanliklarinin online kanallara geçis yaptigi görülüyor. Katilimcilar özellikle e-ticaret sitelerini daha yogun kullanmaya basladiklarini, bunun yaninda daha fazla gida ve hijyen ürünü satin aldiklarini belirtiyor.


Tüketiciler için indirimler önemli

Indirim ve kampanyalar oldugunda alisveris planinizda olmayan ürünleri ne siklikta alirsiniz diye soruldugunda katilimcilarin yüzde 40’i ihtiyaç disi bir sey almayacagini, yüzde 33’ü ise çok begendikleri bir ürün indirime girerse satin alabilecegini söylüyor. Verilen cevaplar, ögrencilerin ve çalisan kesimin egilimlerinin farkli oldugunu gösteriyor. Ögrencilerin begendikleri bir ürün indirimdeyse satin alim egilimlerinin arttigi gözlemleniyor. Çalisan kesim ise ihtiyaç disi bir ürün satin almayacak olmalariyla öne çikiyor.


Kaynak- https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/asiri-tuketimin-zararlarini-biliyoruz-ama-kendimizi-alisveristen-de-alamiyoruz/