articleImage
13.09.2021

Salgin döneminde kontrol ve tedavi amaçli hastaneye gidis oranlari düstü



Online anketlerle daha genis bir kitleye ulasarak arastirmalarin daha kisa sürede ve daha az maliyetle gerçeklesmesini saglayan havucum.com, binlerce kisinin katilimiyla gerçeklestirdigi Dünya Saglik Haftasi arastirmasinin bulgularini açikladi.

IHTIYAÇ DUYSAK DA HASTANEYE GITMEYI ERTELIYORUZ

Dünya Saglik Haftasi özelinde yapilan arastirmaya göre, katilimcilarin yüzde 80'i yalnizca hastalandiklari zaman saglik kontrolüne gittiklerini belirtirken yüzde 20'si rutin olarak saglik kontrolü yaptirdigini söylüyor.

Pandemi ile birlikte birçok kisi saglik sorunlari olsa dahi kontrol ve tedavi amaçli hastaneye gitmeyi erteliyor. Erteleme oraninin kadinlarda daha yüksek oldugunu görülüyor.

Katilimcilarin yüzde 48'inin ebeveynlerinde kronik hastalik bulunuyor ve yüzde 6'lik bir kesimin kendisinde de ayni hastalik mevcut.

PANDEMI YEME ALISKANLIKLARINI DA DEGISTIRDI

Katilimcilar yine bu dönemde yeme aliskanliklarinin da degistigini belirtiyorlar. Katilimcilarin yarisi daha fazla fast-food ve paketli gida tükettigini söylerken, diger yarisi da hazir gidalardan uzak durarak evde sebze protein agirlikli bir yemek düzenine geçtigini belirtmistir.

Katilimcilarin sagliklarini koruyabilmek adina meyve-sebze tüketimine dikkat ettikleri görülüyor. Düzenli spor yapiyorlar ve ek gida takviyelerine basvuruyorlar. Özellikle kadinlar erkeklere kiyasla ek gida takviyelerini (vitamin, balik yagi vs.) daha fazla tercih ediyor. Katilimcilarin büyük bir çogunlugu günde 3 ögün yemek yedigini belirtirken, kadinlar erkeklere kiyasla 2 ögün yemek yemegi de tercih ediyor.

SIGARA VE ALKOL TÜKETIMI DEVAM EDIYOR

Erkeklerin yüzde 66'si, kadinlarin yüzde 33'ü alkol tüketiyor. Alkol tüketimi büyük bir çogunlukta ayda 2-3 kez gerçeklesiyor. Sigara aliskanligi ise erkekler de kadinlara oranla daha fazla. Katilimcilarin yüzde 22'si günde 1 pakete yakin sigara içtigini söylerken yüzde 5'i paket tasimadigini sadece arkadas ortamlarina uyum saglamak için içtiklerini belirtiyor.

Kaynak- https://www.aydinlik.com.tr/haber/salgin-doneminde-kontrol-ve-tedavi-amacli-hastaneye-gidis-oranlari-dustu-240259